Wednesday, July 11, 2012

It will be Santol for breakfast.





A little while ago I showed you the Santol tree in full fruit (Sandoricum koetjape). Our Botanic Garden makes a substantial contribution to the feeding of our monkeys. Fresh fruit directly from the garden is their favourite. I happened to catch Daniel this morning, one of our helpers, returning from the garden laden with fruit for tomorrows breakfast.I thought you would like to see it.


Notes on Santol
The ripe fruits are harvested by climbing the tree and plucking by hand, alternatively a long stick with a forked end may be used to twist the fruits off. The pulp is eaten raw and plain or with spices added. It is also cooked and candied or made into marmalade. Grated pulp is cooked in coconut milk (with bits of pork and hot pepper) and served as a dish in Bicol, Philippines. Santol seeds are inedible and may cause complications such as intestinal perforation if swallowed.[3] In Thailand this fruit is used to make som tam when still not fully ripe.



Miércoles, 11 de julio 2012
Fruta Santol para el desayuno.




Hace poco les mostré el árbol de Santol con la fruta completa (Sandoricum koetjape). Nuestro Jardín Botánico hace una contribución sustancial a la alimentación de nuestros monos. La fruta fresca directamente desde el jardín es su favorito. Se me ocurrió fotografiar a Daniel esta mañana, uno de nuestros colaboradores, al regresar de los jardines cargado de frutas para el desayuno de los monos, pensé que les gustaría verlo.


Notas sobre Santol
Las frutas maduras se cosechan subiendo al árbol y arrancándolas a mano, alternativamente un palo largo con un extremo horquillado se puede utilizar para torcer los frutos. La pulpa se come cruda y simple o con adición de especias. También se cocinan y confitan o en mermelada. La pulpa rallada se cocina en leche de coco (con trozos de carne de cerdo y pimiento picante) y se sirve como un plato en Bicol, Filipinas. Las semillas de Santol son comestibles y pueden causar complicaciones como la perforación intestinal si se ingiere. En Tailandia, este fruto se utiliza para hacer som tam, cuando todavía no están totalmente maduras.

No comments: